Είναι δένδρο αιωνόβιο αειθαλές, γνωστό από την αρχαιότητα. Τα φύλλα της έχουν σχήμα λόγχης με μικρό μίσχο και βγαίνουν αντίθετα, που από την μια πλευρά έχουν βαθύ πράσινο χρώμα και από την άλλη ασημί Τόσο τα φύλλα όσο και οι καρποί του έχουν γεύση πικρή. Οι καρποί αν και πικροί είναι βρώσιμοι. Πικρές ελιές λάδι γλυκό έλεγαν οι παππούδες μας.
Ανήκει στην κατηγορία των γυρεογόνων φυτών. Τα λουλούδια της έχουν χρώμα λευκό με τέσσερα πέταλα σε σχήμα σταυρού. Βγαίνουν από τις μασχάλες των βλαστών σε ταξιανθίες με 15 έως 20 ανθούς η κάθε μία. Η επικονίαση γίνεται με τις μέλισσες και τον άνεμο. Κατά το δέσιμο του καρπού αποκολλάται ολόκληρος ο σταυρός και πέφτει στο έδαφος. Κάθε ταξιανθία δένει το πολύ μέχρι 5 καρπούς.
Η ελιά ανθίζει στα μέσα Απριλίου έως και τέλος Μαΐου ανάλογα με το υψόμετρο της περιοχής που καλλιεργείται Τα λουλούδια βγαίνουν σε βλαστούς δύο ετών και είναι πολύ πλούσια σε γύρη. Η γύρη της ελιάς έχει χρώμα κίτρινο. Πολλή γύρη παρατηρείται στις αγριελιές και σε ορισμένες ήμερες ποικιλίες.
Φέτος λόγω της ανομβρίας και του ζεστού καιρού η ελιά βιάστηκε να ανοίξει, ένα μήνα νωρίτερα. Δεν ξέρω αυτό αν είναι καλό ή κακό ας μας δώσει τα φώτα του κάποιος ειδικός.
Παράλληλα με την ελιά φέτος έχουν ανθίσει και άλλα δένδρα - φυτά όπως η αμυγδαλιά αχλαδιά αγριαχλαδιά μηλιά φασκομηλιά κρητικός έβενος βρούβα κλπ. Δεν ξέρω τι να υποθέσω αλλά όπως φαίνεται μάλλον έχει τρελαθεί η φύση.