Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Στεριανό παραγάδι

ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ ΤΟΥ  ΣΤΕΡΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑΓΑΔΙΟΥ ΜΑΣ:
 1) Λεκάνη ή κοφίνι.
 2) Φελλό για το χείλος της λεκάνης
3) Πετονιά νούμερο από 0,70 έως 0,90 μήκους έως 1000 μέτρα και την ονομάζουμε μάνα.
4) Κομμάτια πετονιά νούμερο από 0,40 έως 0,60 μήκους 80 εκατοστών έως 1 μέτρο και τα ονομάζουμε παράμαλλα. 
5) Αγκίστρια τόσα όσα και τα παράμαλλα6) Σχεδία που την φτιάχνουμε μόνοι μας και όμαζεται σημαδούρα.
ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΆΞΟΥΜΕ:
Τα υλικά τα αγοράζουμε από καταστήματα που πουλάνε είδη αλιείας.
Αφού αγοράσουμε τα  υλικά, παίρνομαι την λεκάνη και προσαρμόζουμε τον φελλό στο χείλος της. Κόβουμε τα παράμαλλα και δένουμε τα αγκίστρια. (ένα αγκίστρι στο κάθε παράμαλλο)  Τοποθετούμε σε μια ανέμη την μάνα για να μπορούμε να την βάλουμε στη λεκάνη χωρίς να μας μπερδέψει. Στη συνέχεια το ένα άκρο της μάνας το δένουμε στην λεκάνη περνώντας το από μέσα προς τα έξω από μια μικρή τρυπούλα που είχαμε ανοίξει στην κορυφή της λεκάνης κάτω από το φελλό. Αρχίζουμε και ξετυλίγομαι την μάνα και την τοποθετούμε μέσα στη λεκάνη. Μόλις φθάσουμε να έχουμε βάλει την μισή περίπου, παίρνουμε ένα παράμαλλο και κάνουμε στην μία άκρη μια θηλιά και την άλλη άκρη την δένουμε στην μάνα. Στη συνέχεια μετράμε 5-10 μέτρα από το δέσιμο της θηλιάς και δένουμε στην μάνα το πρώτο παράμαλλο με αγκίστρι. Μετράμε από το δέσιμο του αγκιστριού 5 μέτρα και ακολουθούν τα υπόλοιπα. Κάθε 5 μέτρα ένα αγκίστρι έως να δέσουμε από 70 έως 100 αγκίστρια. Περισσότερα από 100 έχω την άποψη ότι δεν χρειάζονται. (εγώ στο δικό μου χρησιμοποιώ 70-80) Δέν ξεχνάμε να δένουμε στην μάνα κάθε 10-15 αγκίστρια μία θηλιά σαν αυτή που αφήσαμε στην αρχή, και κλείνουμε το δέσιμο του παραγαδιού μας πάλι με θηλιά όπως στην αρχή. Μετά την τελευταία θηλιά αφήνουμε νέτα χωρίς αγκίστρια από 50 έως 100 μέτρα. 
ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΔΕΎΤΕΡΟ ΑΚΡΟ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΑΦΉΝΟΥΜΕ ΜΈΣΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΓΑΔΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΔΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΑΔΙΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΒΡΟΥΜΕ ΕΥΚΟΛΑ ΌΤΑΝ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ
Η μάνα, τα αγκίστρια, και τα παράμαλλα που θα περισσέψουν θα τα χρησιμοποιήσουμε για επισκευή σε περίπτωση που πάθει ζημιά το παραγάδι μας.
Η ΣΗΜΑΔΟΥΡΑ
Εδώ η φωτογραφία τα λέει όλα. Φτιάχνουμε μια κατασκευή όπως στη φωτογραφία. Το μόνο που θα προσέξουμε είναι το μέγεθος του πανιού να είναι ανάλογο με την ένταση του ανέμου. Άνεμος με μεγάλη ένταση  - μικρό πανί, Μικρή ένταση - μεγάλο πανι.
ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ
Δολώνουμε το παραγάδι. Πηγαίνουμε στη θάλασσα. Επιλέγουμε σημεία να έχουμε τον αέρα πίσω μας. Δένουμε την άκρη της μάνας στη Σημαδούρα μας και πετάμε την σημαδούρα στη θάλασσα.  Η σημαδούρα τραβάει το παραγάδι μας σιγά σιγά και εκείνο μετα από λίγο αρχίζει να ψαρεύει. (Αν  δέσουμε την σημαδούρα στο κέντρο του τελάρου πάει ευθεία το παραγάδι μας, αν την δέσουμε αριστερά πηγαίνει αριστερά, ή αν πάλι την δέσουμε δεξιά πηγαίνει δεξιά, επιλέγουμε ανάλογα την διεύθυνση του ανέμου.) (Το παραγάδι μπορούμε να το δολώνουμε και καθώς το ρίχνουμε.)


ΔΕΊΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ ΟΙ ΕΙΚΌΝΕΣ ΜΙΛΆΝΕ ΜΌΝΕΣ ΤΟΥΣ