Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

Κρητικός έβενος

Ο κρητικός έβενος ή κορμοτσούλι όπως το λένε οι κάτοικοι της εδώ περιοχής, είναι ένα από τα καλύτερα μελισσοκομικά φυτά στην Κρήτη, και καλύπτει μεγάλες εκτάσεις. Είναι νεκταρογόνο, θαμνώδες φυτό, πολυετές, αυτοφυές και αντέχει στα ξηροθερμικά κλίματα. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους ή με παραφυάδες Εχθροί του είναι όλα τα φυτοφάγα ζώα.
Τα λουλούδια του ανοίγουν προς το τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου Η ανθοφορία του κρατάει σχεδόν ένα μήνα εφόσον επικρατούν κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Στις υψηλές θερμοκρασίες η ανθοφορία περιορίζεται σε μερικές μέρες μόνο, ενώ αντιθέτως σε χαμηλές θερμοκρασίες παρατείνεται η ανθοφορία του αλλά δεν δίνει μέλι.

Το μέλι του είναι ανοιχτόχρωμο και πήζει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Έχει πολύ γλυκιά γεύση με ένα χαρακτηριστικό άρωμα και η ρευστότητα του είναι γενικώς όπως όλα τα ανθόμελα.
Τέλος ο κρητικός έβενος ή κορμοτσούλι θα μπορούσα να πω ότι αναπτύσσει τις μέλισσες για την επόμενη ανθοφορία που είναι η ανθοφορία των θυμαριών.

5 σχόλια:

μελονικος είπε...

Αν είναι αυτό που λέμε –αρίτσο-το πρωτοείδα στη κορυφή του Κίσαβου πριν 25 χρόνια.
Μοιάζει με ένα υπέροχο βελουδένιο μαξιλάρι.
Αλλά μην καθίσεις. Έχει τρομερά αγκάθια.
Πάντως μοιάζει πολύ. Και ο χρόνος ανθοφορίας.

Ανώνυμος είπε...

Αχ Τζονυ τι μου θύμησες με το κορμοτσούλι!!!! Βρέθηκα στη Κρήτη τον Απρίλη αν θυμάμαι καλά, εποχή που ήταν ανθισμένο αυτό το υπέροχο φυτό και όπως λέει ο Νίκος έμοιαζε σαν κάποιος να είχε σκορπίσει στα βουνά αυτά τα πανέμορφα μαξιλαράκια, γεμάτα μέλισσες, σαν τρελλές να μαζεύουν το μέλι.
Εχω πολλές φωτογραφίες γιατί όπως καταλαβαίνεις τρελλάθηκα κι΄εγώ με αυτά τα μωβ πούπουλα.Φιλικά Αννα

giannis kazanis είπε...

Μπορεί Νίκο να μοιάζει αλλά έχω την εντύπωση πως είναι κάτι το διαφορετικό. Ο κρητικός έβενος δεν έχει αγκάθια. Τα φύλλα και τα μπουμπούκια του είναι βελουδένια. Μετά την ανθοφορία του ξηραίνεται και τα λούλούδια του μετετρέπωνται σέ πούπουλα. Τα πούπουλα του παλιά τα μάζευαν και γέμιζαν μαξιλάρια και στρώματα.

giannis kazanis είπε...

Αννα είχες έρθει για διακοπές? Αν ναί πώς πέρασσες? Θά πρέπει να ήταν τέλος Απριλίου γιατί τότε ξεκινάει η ανθοφορία του κορμοτσουλιού.

Ανώνυμος είπε...

Ναι έκανε λίγες μέρες διακοπές, δεν είχα πολλύ χρόνο αλλά πέρασα υπέροχα.Από το μικρό κομμάτι της Κρήτης που είδα αυτό που μ΄άρεσε περισσότερο είναι το οροπέδιο του Λασηθίου, γέμισαν τα μάτια μου ομορφιά.΄Δε ξέρω αν συμφωνείς!!
Φιλικά Αννα