Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Τα γαρύφαλλα.

Γαριφαλιές, πολυετή καλλωπιστικά φυτά με πυκνή βλάστηση. Οι γαριφαλιές μπορούν να φθάσουν έως και 60 εκατοστά ύψος. Γαριφαλιά φυτό γνωστό από την αρχαιότητα. Θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο γνωστά, καλλιεργούμενα καλλωπιστικά φυτά. Οι γαριφαλιές καλλιεργούνται σε πολλές περιοχές της μεσογείου. Για την ανάπτυξη του φυτού χρειάζονται μέρη με μεγάλη ηλιοφάνεια χωρίς υγρασίες. Η γαριφαλιά αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και σπόρους.
Τα λουλούδια της, τα γαρίφαλα που λέμε είναι πανέμορφα. Τα διακρίνουμε σε διάφορα χρώματα και έχουν ευχάριστο άρωμα. Τα χρησιμοποιούμε για να στολίζουμε διάφορους χώρους, ή ακόμα και το χώρο που ζούμε.
Στην Ελλάδα τα γαρύφαλλα καλλιεργούνται στην Κρήτη, Πελοπόννησο, και Αττική. Η παραγωγή τους καλύπτει την εγχώρια αγορά. Γίνονται και εξαγωγές.
Τα γαρύφαλλα τα καλλιεργούμε και στον χώρο μας. Συνήθως σε γλάστρες. Εκτός από τα κοινά Γαρύφαλλα καλλιεργούμε και τα κινέζικα που είναι και αυτά πολύχρωμα, πανέμορφα, μόνο που δεν μυρίζουν.

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Η χαρουπιά.

Η χαρουπιά είναι δένδρο πολυετές, αειθαλές με πυκνή κόμη και βαθύ πράσινο χρώμα. Τα φύλλα της είναι σύνθετα, δερματώδη και στυφά στη γεύση. Το δένδρο μπορεί να φθάσει έως και 12 m ύψος. Τη χαρουπιά σήμερα την συναντούμε συνήθως στην νότια Ελλάδα. Τα λουλούδια της βγαίνουν απ' ευθείας στον κορμό και τα κλαδιά του δένδρου. Έχουν χρώμα κιτρινοπράσινο με βαρύ άρωμα. Είναι γυρεογόνο και νεκταρογόνο φυτό. Ανθίζει κατά τα μέσα Οκτωβρίου και η ανθοφορία του κρατάει πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Είναι ένα από τα καλύτερα μελισσοκομικά φυτά.
Η χαρουπιά καλλιεργείται ακόμα και σήμερα σε πολλές περιοχές της Κρήτης αλλά πιθανόν και σε άλλα μέρη εκτός Κρήτης. Οι καρποί της ονομάζονται χαρούπια ή ξυλοκέρατα. Ο χυμός των χαρουπιών όταν είναι ακόμα πράσινα, έχει στυφή γεύση και αιμοστατικές ιδιότητες. Το χυμό επίσης από τα πράσινα χαρούπια τον χρησιμοποιούσαν οι παλιοί στα πήλινα αγγεία και ειδικά σε αυτά που μαγείρευαν. Πριν να χρησιμοποιήσουν ένα πήλινο σκεύος το περνούσαν εξωτερικά με αυτόν τον χυμό για να κλείσουν τους πόρους με μια λεπτή μεμβράνη που άφηνε ο χυμός. Μετά από αυτό, τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν για μαγείρεμα άντεχαν ποιο πολύ στην θερμότητα της φωτιάς και δεν έσπαζαν.
Τα χαρούπια μετά που θα ωριμάσουν παίρνουν ένα βαθύ γυαλιστερό καφέ χρώμα. Έχουν γλυκιά γεύση και χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα για ζωοτροφές οι οποίες θεωρούνται μεγάλης θρεπτικής αξίας.

Τα χαρούπια είναι γνωστά από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και στις μέρες μας. http://www.mani.org.gr/ithi/haroupia/har.htm Ακόμα και σήμερα σε πολλές περιοχές της Κρήτης τα φουρνίζουν και τα καταναλώνουν τον Χειμώνα αποξηραμένα όπως τα σύκα και τις σταφίδες.
Οι σπόροι που περιέχουν τα χαρούπια εδώ οι ντόπιοι τους ονομάζουν κουκουμυλίθρες. Είναι πολύ σκληροί και γυαλιστεροί. Λέγεται ότι από αυτούς παλαιότερα μετά από επεξεργασία οι βιομηχανίες έβγαζαν αρίστης ποιότητας βερνίκια.
Τέλος τα χαρούπια ακόμα και σήμερα επιφέρουν ένα πρόσθετο εισόδημα στις οικογένειες που τα συλλέγουν.


Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Κρητικά τοπία

Άλλο ένα μέρος όμορφο της Κρήτης μας στολίδι,
μοιάζει με όαση μικρή στη φύση πανηγύρι. Πολλά πλατάνια και νερά, πουλάκια κελαϊδούνε,
και μυρωδιές ευχάριστες, την μύτη μας τη σπούνε.
Μέσα στην τόση ομορφιά η όρεξη ανοίγει,
και το νεράκι πλάι σου τρέχει και κελαρύζει.

Καθάριο τρέχει το νερό από το κουτσουνάρι,
το πίνει και δροσίζεται το κάθε παλικάρι.

Τρέχουν νερά από παντού και τα φυτά ποτίζουν,
και μας χαρίζουν τη δροσιά που όλοι λαχταρίζουν.

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Κρητικές ακρογιαλιές.

Δαντελωτές ακρογιαλιές και όμορφα τοπία,
είναι τσι Κρήτης ομορφιές, χωρίς αμφιβολία. Είναι ένα μέρος μαγικό χωρίς αμφισβητήσεις,
άμα το δεις πρώτη φορά, ευθύς θα τ' αγαπήσεις.

Στα καταγάλανα νερά σε κρητικό ακρογιάλι,
έρχονται και δροσίζονται, όλοι μικροί μεγάλοι.

Όμορφα είναι να κοιτάς και πράμα να μην κάνεις,
τις ομορφιές της θάλασσας να τις απολαμβάνεις
Όμορφα είναι να αγαπάς να ζεις να συλλογιέσαι
την σκέψη σου να ακολουθείς και να περιπλανιέσαι

Όμορφα είναι να κοιτάς το κύμα το αφρισμένο,
φαίνεται πως πονεί κι αυτό και είναι ερωτευμένο. Όμορφα είναι να αγαπάς του έρωτα να ' σαι θύμα,
στην αμμουδιά η σκέψη σου, θα παίζει με το κύμα.

Όμορφα είναι κι ας πονάς στου έρωτα τα πάθη,
καθώς κοιτάς τα κύματα θα νιώθεις την αγάπη.

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Μήνυμα ζωής.

Το βρήκα σε ένα από τα blog που διαβάζω. Νομίζω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι μας.

Ένα παιδάκι 6 χρονών ζητά την βοήθεια όλων μας.
Αναρτήστε το παρακάτω μήνυμα να γίνει γνωστό σε όλους μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος που μπορεί να το βοηθήσει

ΠΡΟΩΘΉΣΕΤΕ ΤΟ ΌΣΟ ΠΙΟ ΓΡΉΓΟΡΑ ΓΊΝΕΤΑΙ!!! Αντιγράψετε το και δημοσιεύσετε το θα σας πάρει μόνο πέντε λεπτά μπορεί να είναι αρκετά και να σωθεί το παιδάκι.

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΓΟΡΑΚΙ 6 ΕΤΩΝ ΜΕ ΟΞΕΙΑ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ. ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΔΟΤΕΣ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ.
Η ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΒ+ (ΡΕΖΟΥΣ ΘΕΤΙΚΟ).
ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΣΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ (παιδο-ογκολογικό)(2310 993506 & 2310 993944)
ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ, ΤΗ ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΟΥ, ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ….. ΑΣ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ……ΑΣ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ……………………