Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Σπίνα Λόγκα

Ένα μικρό νησάκι - μνημείο. Ευρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του κόλπου του μεραβμβέλου απέναντι από το γραφικό χωριό πλάκα.










Το σημείο όπου αφήνουν τους επισκέπτες τα καραβάκια. Επάνω στέκονται επιβλητικά τα ενετικά τείχη.






Τα ενετικά τείχη μαρτυρούν την βενετοκρατία στην περιοχή.

Ένα ιστορικό διάγραμμα που είναι αναρτημένο στο χώρο εκθεμάτων του νησιού μαρτυρά την ιστορία του.





Με την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή άρχισαν και οι αναστηλώσεις του μνημείου λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών που δέχεται το νησί κάθε χρόνο.







Το μαρτυρικό νησάκι λειτούργησε ως λεπροκομείο το 1905 έως το 1957 χρονολογία που ανακαλύφθηκαν τα αντιβιοτικά κατά της λέπρας οπότε και έκλεισε λόγω της αποθεραπείας των κατοίκων του που είχαν μεταφερθεί εκεί από όλη την Κρήτη


Η εκκλησία του αγίου Παντελεήμονα Κάθε χρόνο στις 27 Ιουλίου γίνεται προσκύνημα και αναφορά στην Ιστορία του νησιού.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Γιαννη ας οψεται η ζεστη εκεινων των ημερων και το οτι ο ανδρας μου δεν ηθελε να κανει αυθημερον την διαδρομη και να πηγαιναμε παρεα στο νησακι,εχω εντονη περιεργεια να παω και οσες φορες ηλθα στον αγ.νικολαο δεν τα καταφερα ποτε.Διαβασα και το βιβλιο το ΝΗΣΙ που αναφερεται σ'αυτην εποχη της λεπρας και θελω πολυ να παω.Τωρα που εδωσες μια εικονα νασαι καλα.

giannis kazanis είπε...

Ελευθερία ήταν υπέροχα.
Δέν έκανε και πολλή ζέστη όπως φαινόταν.
Όλο το νησάκι είναι ένα μνημείο. Δέν είναι ότι φιλοξένησε για πενήντα περιπου χρόνια τους λεπρούς. Όλη η αξία βρίσκεται στο ότι κρύβει μια ιστορία πολύ παλιά, αξίζει τον κόπο να το επισκευθείτε κάποια στιγμή.

İlhami Uyar είπε...

Dear Giannis Kazanis,we travel with you all island and other places thank you nice sharing.

IxNiLaTiS είπε...

Είχα δεί ένα βίντεο για τους λεπρούς του και είχα ανατριχιάσει. Μιλούθσε και ο λεπρός που βρίσκεται στην φωτογραφία με το μικρόφωνο. Φοβερή φυσιογνωμία ο τύπος, και πολύ φιλοσοφημένος ...

Φοβερή ασθένεια ... :(
Στον αγύριστο.