Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Τα γαρύφαλλα.

Γαριφαλιές, πολυετή καλλωπιστικά φυτά με πυκνή βλάστηση. Οι γαριφαλιές μπορούν να φθάσουν έως και 60 εκατοστά ύψος. Γαριφαλιά φυτό γνωστό από την αρχαιότητα. Θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο γνωστά, καλλιεργούμενα καλλωπιστικά φυτά. Οι γαριφαλιές καλλιεργούνται σε πολλές περιοχές της μεσογείου. Για την ανάπτυξη του φυτού χρειάζονται μέρη με μεγάλη ηλιοφάνεια χωρίς υγρασίες. Η γαριφαλιά αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και σπόρους.
Τα λουλούδια της, τα γαρίφαλα που λέμε είναι πανέμορφα. Τα διακρίνουμε σε διάφορα χρώματα και έχουν ευχάριστο άρωμα. Τα χρησιμοποιούμε για να στολίζουμε διάφορους χώρους, ή ακόμα και το χώρο που ζούμε.
Στην Ελλάδα τα γαρύφαλλα καλλιεργούνται στην Κρήτη, Πελοπόννησο, και Αττική. Η παραγωγή τους καλύπτει την εγχώρια αγορά. Γίνονται και εξαγωγές.
Τα γαρύφαλλα τα καλλιεργούμε και στον χώρο μας. Συνήθως σε γλάστρες. Εκτός από τα κοινά Γαρύφαλλα καλλιεργούμε και τα κινέζικα που είναι και αυτά πολύχρωμα, πανέμορφα, μόνο που δεν μυρίζουν.

4 σχόλια:

quartier libre είπε...

@ μπράβο, σύντεκνε !

Unknown είπε...

Που τα βρηκες τοσα γαρυφαλλα γιαννη σε θεροκηπιο πηγες?

giannis kazanis είπε...

quartier libre, πολύ χάρηκα που σου αρέσουν και σε ευχαριστώ.
Άμα ξαναπεράσεις μάζεψε αυτά που σου αρέσουν.

giannis kazanis είπε...

Γεία σου Ελευθερία.

Είναι υπέθρια καλλιέργεια. Την συνάντησα εντελώς τυχαία. Με μάγεψε η μυρωδιά που έβγαζαν. Σταμάτησα λοιπόν το αυτοκίνητο μου και άρχισα να βγάζω φωτογραφίες με το τηλέφωνο μου. Έβγαλα μόνο τέσσερις, μετά με εγκατέλειψε το τηλέφωνο λόγω μπαταρίας.
Τέλος αν σας αρέσουν σας τα χαρίζω, και το ενοώ.
την καληνύκτα μου.