Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Η χαρουπιά.

Η χαρουπιά είναι δένδρο πολυετές, αειθαλές με πυκνή κόμη και βαθύ πράσινο χρώμα. Τα φύλλα της είναι σύνθετα, δερματώδη και στυφά στη γεύση. Το δένδρο μπορεί να φθάσει έως και 12 m ύψος. Τη χαρουπιά σήμερα την συναντούμε συνήθως στην νότια Ελλάδα. Τα λουλούδια της βγαίνουν απ' ευθείας στον κορμό και τα κλαδιά του δένδρου. Έχουν χρώμα κιτρινοπράσινο με βαρύ άρωμα. Είναι γυρεογόνο και νεκταρογόνο φυτό. Ανθίζει κατά τα μέσα Οκτωβρίου και η ανθοφορία του κρατάει πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Είναι ένα από τα καλύτερα μελισσοκομικά φυτά.
Η χαρουπιά καλλιεργείται ακόμα και σήμερα σε πολλές περιοχές της Κρήτης αλλά πιθανόν και σε άλλα μέρη εκτός Κρήτης. Οι καρποί της ονομάζονται χαρούπια ή ξυλοκέρατα. Ο χυμός των χαρουπιών όταν είναι ακόμα πράσινα, έχει στυφή γεύση και αιμοστατικές ιδιότητες. Το χυμό επίσης από τα πράσινα χαρούπια τον χρησιμοποιούσαν οι παλιοί στα πήλινα αγγεία και ειδικά σε αυτά που μαγείρευαν. Πριν να χρησιμοποιήσουν ένα πήλινο σκεύος το περνούσαν εξωτερικά με αυτόν τον χυμό για να κλείσουν τους πόρους με μια λεπτή μεμβράνη που άφηνε ο χυμός. Μετά από αυτό, τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν για μαγείρεμα άντεχαν ποιο πολύ στην θερμότητα της φωτιάς και δεν έσπαζαν.
Τα χαρούπια μετά που θα ωριμάσουν παίρνουν ένα βαθύ γυαλιστερό καφέ χρώμα. Έχουν γλυκιά γεύση και χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα για ζωοτροφές οι οποίες θεωρούνται μεγάλης θρεπτικής αξίας.

Τα χαρούπια είναι γνωστά από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και στις μέρες μας. http://www.mani.org.gr/ithi/haroupia/har.htm Ακόμα και σήμερα σε πολλές περιοχές της Κρήτης τα φουρνίζουν και τα καταναλώνουν τον Χειμώνα αποξηραμένα όπως τα σύκα και τις σταφίδες.
Οι σπόροι που περιέχουν τα χαρούπια εδώ οι ντόπιοι τους ονομάζουν κουκουμυλίθρες. Είναι πολύ σκληροί και γυαλιστεροί. Λέγεται ότι από αυτούς παλαιότερα μετά από επεξεργασία οι βιομηχανίες έβγαζαν αρίστης ποιότητας βερνίκια.
Τέλος τα χαρούπια ακόμα και σήμερα επιφέρουν ένα πρόσθετο εισόδημα στις οικογένειες που τα συλλέγουν.


7 σχόλια:

Unknown είπε...

Γεια Γιαννη πολυ μ'αρεσει η χαρουπια στο χωριο του πατερα μου το ατσιποπουλο ειν αι γεματο χαρουπιες.Μ'αρεσει η πυκνη βλαστηση και το εντονο πρασινο που εχει αλλα οχι οι καρποι του ειναι περιεργοι στη γευση.Ειδα την εκπομπη με τις μελισσες,υπεροχη ειναι δικαιο που εισαι ερωτευμενος με τις μελισσες τι νοημονα εντομα που ειναι μονο που δεν μιλα.Νασαι καλα ελευθερια

giannis kazanis είπε...

Ελευθερία σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Όσο για τις μέλισσες μιλάνε μόνο σε αυτους που τις αγαπάνε.

quartier libre είπε...

@ jean valjean,

πολύ μου αρέσουν οι αναρτήσεις
για τη φύση !

:)

giannis kazanis είπε...

quartier libre
Xαίρωμαι που σου αρέσουν.
Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Την καληνύκτα μου.

μελονικος είπε...

Από τα καλύτερα μελισσοκομικά φυτά.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΟΥΠΙΑ ;
KAI ΤΙ ΤΙΜΗ ΕΧΟΥΝ

καρουζακης ιωαννης είπε...

Κ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΑ.ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΣΑΣ ΤΟΥ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥ ΑΥΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΣ.ΕΜΕΝΑ ΤΑ ΧΑΡΟΥΠΙΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ.ΘΑ ΚΑΝΩ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΑΔΟΣΩ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΙΕΡΙΑΣ ΠΟΥ ΖΩ. ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗΣ. ΘΑ ΧΑΡΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΣΩ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΕΒΩ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΑΣ