Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

Η ανθοφορία της ελιάς.

Η ελιά το σύμβολο της ειρήνης.
Είναι δένδρο αιωνόβιο αειθαλές, γνωστό από την αρχαιότητα. Τα φύλλα της έχουν σχήμα λόγχης με μικρό μίσχο και βγαίνουν αντίθετα, που από την μια πλευρά έχουν βαθύ πράσινο χρώμα και από την άλλη ασημί Τόσο τα φύλλα όσο και οι καρποί του έχουν γεύση πικρή. Οι καρποί αν και πικροί είναι βρώσιμοι. Πικρές ελιές λάδι γλυκό έλεγαν οι παππούδες μας.


Ανήκει στην κατηγορία των γυρεογόνων φυτών. Τα λουλούδια της έχουν χρώμα λευκό με τέσσερα πέταλα σε σχήμα σταυρού. Βγαίνουν από τις μασχάλες των βλαστών σε ταξιανθίες με 15 έως 20 ανθούς η κάθε μία. Η επικονίαση γίνεται με τις μέλισσες και τον άνεμο. Κατά το δέσιμο του καρπού αποκολλάται ολόκληρος ο σταυρός και πέφτει στο έδαφος. Κάθε ταξιανθία δένει το πολύ μέχρι 5 καρπούς.

Η ελιά ανθίζει στα μέσα Απριλίου έως και τέλος Μαΐου ανάλογα με το υψόμετρο της περιοχής που καλλιεργείται Τα λουλούδια βγαίνουν σε βλαστούς δύο ετών και είναι πολύ πλούσια σε γύρη. Η γύρη της ελιάς έχει χρώμα κίτρινο. Πολλή γύρη παρατηρείται στις αγριελιές και σε ορισμένες ήμερες ποικιλίες.
Φέτος λόγω της ανομβρίας και του ζεστού καιρού η ελιά βιάστηκε να ανοίξει, ένα μήνα νωρίτερα. Δεν ξέρω αυτό αν είναι καλό ή κακό ας μας δώσει τα φώτα του κάποιος ειδικός.
Παράλληλα με την ελιά φέτος έχουν ανθίσει και άλλα δένδρα - φυτά όπως η αμυγδαλιά αχλαδιά αγριαχλαδιά μηλιά φασκομηλιά κρητικός έβενος βρούβα κλπ. Δεν ξέρω τι να υποθέσω αλλά όπως φαίνεται μάλλον έχει τρελαθεί η φύση.

8 σχόλια:

SFAKA BEE είπε...

Για σου γιαννη,πραγματικα φετος ειναι η ποιο παραξενη χρονια!πιστευω ναπανε ολλα καλα!!

Αθ. Γ. Μιχαηλίδης είπε...

Γεια σου Γιάννη
δε νομίζω ότι η ελιά παρουσιάζει το παραμικρό μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Με τόσα δένδρα η Ελλάδα θα ήταν παράδεισσος για τη μέλισσα.Δεν έχω δει μέλισσα πάνω σε ελιά.Όντως η άνοιξη είναι πολύ πρώιμη.Σε καλό να μας βγεί.

giannis kazanis είπε...

Καλησπέρα Μιχάλη.
Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Η χρονιά πραγματικά φέτος είναι πολύ παράξενη.
Δέν ξέρω τι πρέπει να υποθέσω,πάντως την φοβάμαι πολύ.
Ελπίζω και εγώ για το καλλύτερο.
Την καληνύχτα μου.

giannis kazanis είπε...

Καλησπέρα Θανάση.
Την περίοδο της ανθοφορίας της ελιάς και συγκεκριμένα στα μέσα Μαΐου αν δεν υπάρχουν γυρεογόνα φυτά ανθισμένα την προτιμούν.
Πολλή γύρη έχουν οι αγριελιές και ορισμένες πικοιλίες συνήθως βρώσιμες, σε αυτές έχω δεί μελισσες να μαζεύουν γύρη.
Την καληνύχτα μου.

alex είπε...

Γιάννη για να πάνε στην ελιά οι μέλισσες πρέπει να είναι απελπισμένες πρέπει να μην υπάρχει τίποτα άλλο και συνήθως την εποχή που ανθίζει η ελιά υπάρχει πολύ γύρη από άλλα φυτά που έχουν καλύτερη γύρη όσον αφορά το επίπεδο των πρωτεϊνών που περιέχουν , η ελιά στηρίζεται στον άνεμο γιαυτό και η γύρη της είναι πολύ ελαφριά και λεπτή για να μπορεί να ταξιδεύει με το πρώτο φύσημα του αέρα εγώ δεν έχω δει μέλισσες πάνω στις ελιές μακάρι να ήταν μελισσοκομικό φυτό η ελιά με τόσες ελιές δεν θα είχαμε ποτέ πρόβλημα αλλά δυστυχώς δεν είναι.

alex είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑΝΘΙΜΟΣ-ANTHIMOS ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-SIGOUDIS -ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ -κιν: 0030-6937 47 53 57 είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ, ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.

giannis kazanis είπε...

Αληθώς Ανέστη.
χρόνια πολλά και σε εσένα και ότι άλλο επιθυμείς.