Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Βασιλοτροφία στην Κρήτη

Η βασιλοτροφία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της μελισσοκομίας και περιέχει πολλές μεθόδους για την παραγωγή βασιλισσών, ή την παραγωγή βασιλικού πολτού. Μια από τις μεθόδους αυτές είναι και η μέθοδος του εμβολιασμού.

Αυτή η μέθοδος μας δίνει την δυνατότητα: Να έχουμε μελίσσια με μειωμένη τάση για σμηνουργία, επιθετικότητα κλπ. Μελίσσια που είναι ανθεκτικά στις ασθένειες, έχουν καλή ανάπτυξη και μεγάλη παραγωγή μελιού. Αυτά λοιπόν τα μελίσσια τα έχουμε επιλέξει παρακολουθώντας τα χαρακτηριστικά που μας αρέσουν καθώς και την συμπεριφορά τους για πολύ καιρό. είναι τα μελίσσια που θα πάρουμε τους γόνους που θα εμβολιάσουμε. Η μέθοδος του εμβολιασμού χωρίζεται σε τρεις υποκατηγορίες: α) Του ξηρού εμβολιασμού. β) Του υγρού εμβολιασμού. γ) Του διπλού εμβολιασμού. Όποια υποκατηγορία και να επιλέξουμε τα αποτελέσματα είναι τα ίδια.
Επιλέγουμε πολύ δυνατά μελίσσια, για να φτιάξουμε τις κυψέλες έναρξης. Οι κυψέλες αυτές έχουν από πριν τροφοδοτηθεί και εξακολουθούμε να τις τροφοδοτούμε πολύ καλά με σιρόπι 1:1. Αφαιρούμε τις βασίλισσες τους τουλάχιστον 6 ώρες πριν τον εμβολιασμό. Περιορίζουμε όλο τον πληθυσμό τους στον εμβριοθάλαμο, και αφαιρούμε όλες τις κερήθρες που έχουν ανοικτό γόνο και αυγά.
Αφού γίνουν όλα τα παραπάνω είμαστε έτοιμοι να εμβολιάσουμε. Παίρνουμε μία κερήθρα με προνύμφες μίας ημέρας από τα μελίσσια που έχουν προεπιλεγεί και με ένα βελονάκι ή πινέλο εμβολιασμού μεταφέρουμε τις προνύμφες στα τεχνητά βασιλικά κελιά. Τα τεχνητά βασιλικά κελιά τα τοποθετούμε πάνω σε πηχάκια,
και στην συνέχεια τα πηχάκια τα στερεώνουμε σε τρεις σειρές σε ένα πλαίσιο το οποίο το εισάγουμε στην κυψέλη έναρξης.
Μετά το τέλος του εμβολιασμού φτιάχνουμε την κυψέλη αποπεράτωσης. Είναι η κυψέλη που θα υποδεχθεί μετά από 24 ώρες τα ξεκινημμένα βασιλικά κελιά










5 σχόλια:

μελονικος είπε...

Καλορίζικο νάναι.

PanKok είπε...

Καλορίζικο & καλή δύναμη!

giannis kazanis είπε...

θα είναι καλορίζικο και έχω πολλά να γράψω. Μα πρέπει και τσι μέλισσες λιγάκι να κοιτάξω.

PanKok είπε...

Ξάνοιγε τις μέλισσες και φρόντιζέ τες πρώτα. Κι ύστερα γράψε, δώσε μας τής γνώσης σου τα φώτα.

Ανώνυμος είπε...

Τήν γνώση και τα φώτα μου εγώ σας τα χαρίζω. Μα εγώ αγάπώ τσι μέλισσες και θα τσι κουλαντρίζω.
............................
Ξανοίγω τσι τις μέλισσες, ξέρω να τσι φροντίζω. Ψάχνω να βρώ σ'αυτές πολλά που ακόμα δέν γνωρίζω.