Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Το θυμάρι.


Το θυμάρι είναι αυτοφυές θαμνώδες φυτό.
Αντέχει στα ξηροθερμικά κλίματα και φύεται σε όλη την Ελλάδα Τα φύλα του έχουν καυτερή γεύση και χρησιμοποιούνται στην μαγειρική. Ανήκει στην κατηγορία των αρωματικών φυτών.

Στην Κρήτη συναντούμε δύο είδη θυμαριού: Το θυμάρι με τα μοβ λουλούδια και το θυμάρι με τα λευκά λουλούδια. Και τα δύο ανθίζουν από τις αρχές Ιουνίου στα χαμηλά και καθώς περνά το καλοκαίρι προχωράει η ανθοφορία του προς τα μέρη που έχουν μεγαλύτερο υψόμετρο. Μπορούμε να δούμε ανθισμένα θυμάρια σε σημεία με μεγάλο υψόμετρο ακόμα και τον μήνα Σεπτέμβριο

Τα λουλούδια του θυμαριού έχουν χρώμα μοβ ή λευκό. Το θυμάρι δίνει πολύ μέλι και ελάχιστη γύρη. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μελώσει το θυμάρι όπως λένε οι παλιοί μελισσοκόμοι πρέπει να επικρατούν θερμοκρασίες από 25 έως και 32 βαθμούς C


Το θυμαρίσιο μέλι έχει βαθύ χρυσαφί χρώμα και υπέροχο άρωμα. Στην Κρήτη επικρατεί ξηροθερμικό κλίμα και σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή είναι η αιτία που το κρητικό θυμαρίσιο μέλι είναι τόσο αρωματικό. Όσο πιο ξηροθερμικό είναι το κλίμα μιας περιοχής τόσο πιο αρωματικό είναι το μέλι που παράγεται σε αυτή. Το κρητικό θυμαρίσιο μέλι λόγω του ξηροθερμικού κλίματος έχει λιγότερη υγρασία από μέλια άλλων περιοχών της ίδιας κατηγορίας και ίσως να είναι αυτή η αιτία που το κάνει να έχει αυτό το υπέροχο άρωμα.

Το θυμαρίσιο μέλι είναι το ποιο γνωστό και το ποιο εμπορεύσιμο μέλι στην αγορά.
Πριν ξεκινήσει η ανθοφορία του θυμαριού, οι μελισσοκόμοι κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε τα Μελίσσια τους, να έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό εργατικού πληθυσμού, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ανθοφορία αυτή.

Τα θυμάρια ωφελούνται από τις χειμερινές και ανοιξιάτικες βροχές. Παρατηρείται ότι τα θυμάρια που έχουν πλούσια βλάστηση στο τέλος της Άνοιξης έχουν πλούσια ανθοφορία και καλύτερη νεκταροέκριση το καλοκαίρι.
Τέλος οι καλοκαιρινές βροχές αναστέλλουν την νεκταροέκριση του θυμαριού, καθώς επίσης και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες επιταχύνουν την ανθοφορία του, και φυσικά τα αποτελέσματα είναι αρνητικά.



5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλή η ανάρτηση για το θυμαράκι!!
Εδώ στις Κυκλάδες είναι το αγαπημένο μας γιατί μόνο αυτό έχουμε για να τρυγήσουμε.
Πάντως το κυκλαδίτικο θυμάρι είναι πιο έντονο σε άρωμα, πιο διαυγές και η γεύση του είναι εξαιρετική.
΄Ισως επειδή είναι αμιγές και βέβαια έχει να κάνει με υο κλίμα και το έδαφος.
Φιλικά Αννα

giannis kazanis είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο Άννα. Τα χαρακτηριστικά που έχει το μέλι, (άρωμα, γεύση, χρώμα, ρευστότητα, κλπ) εξαρτώνται από την χλωρίδα της περιοχής που συλλέγεται και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν.

μελονικος είπε...

Πρίν το 90 φορτωμένος 110 μελίσσια μου χάλασε το φορτηγό(813) κοντά στη Χαλκίδα.
Αναγκάστηκα να τα ξεφορτώσω . Μετά από 4-5 μέρες που το έφτιαξα πήγα να τα φορτώσω.
Είχαν ασπρίσει. Δούλευαν θυμάρι.και δε φαίνονταν θυμάρια εκεί γύρω.
Θυμάμαι πήρα 1. ½ τρύγο καλό θυμαρίσιο. .Και μέχρι τον πεύκο το μέλι είχε άρωμα θυμαριού.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Ολα καλά , μόνο μια ένσταση!!! Δυστυχώς το θυμάρι δεν φυτρώνει σε όλη την Ελλάδα ! Στην Ηπειρωτική Ελλάδα υπάρχει μια νοητή γραμμή στο ύψος της Λαμίας και λίγο βορειότερα που από κει και πάνω δεν γνωρίζουν καν τι είναι θυμάρι!!! Μοναδική εξαίρεση ίσως οι περιοχές της δυτικής Ελλάδας όπου το θυμάρι ανεβαίνει λίγο βορειότερα. Δεν είναι τυχαίο που οι βορειοελαδίτες καταναλωτές δεν προτιμούν το θυμαρίσιο μέλι. Απλά δεν το δοκίμασαν ποτέ και δεν ξέρουν τι χάνουν!

Ηλιας είπε...

Εγώ αγόρασα το καλοκαίρι θυμαρίσιο μελι απο το Πήλιο! Λες να με κορόιδεψαν? Τους ρώτησα που εχει θυμαρι στο Πηλιο και μου ειπαν χαμηλά στον αγ.γιωργη. Ρε τους μπαγασηδες...