Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Η κολοκυθιά.


Η κολοκυθιά. Φυτό μονοετές, καλλιεργούμενο. Τα φύλλα της είναι μεγάλα με μακρυά κοτσάνια και έχουν βαθύ πράσινο χρώμα. Τα λουλούδια της έχουν σχήμα χωνιού με έντονο κίτρινο χρώμα. Διακρίνονται σε αρσενικά με μακρυά κοτσάνια και σε θηλυκά που αντί για κοτσάνια έχουν μικρά κολοκυθάκια. Είναι μελισσοκομικό φυτό γυρεογόνο και νεκταρογόνο.





Το φυτό διακρίνεται σε δύο βασικά είδη: Την γλυκιά και την ξινή κολοκυθιά. Καλλιεργείται συνήθως σε περιοχές με γλυκό κλίμα, από τα μέσα της Άνοιξης έως και αρχές του Φθινοπώρου. Το χειμώνα καλλιεργείται και σε θερμοκήπια και δίνει μεγάλη παραγωγή.
Με τα λουλούδια της κολοκυθιάς φτιάχνονται τα καλύτερα ντολμαδάκια. Υπάρχουν πολλές συνταγές που η κάθε νοικοκυρά μπορεί να μαγειρέψει τα κολοκύθια. Ακόμα και οι κορυφές του φυτού μαγειρεύονται. Σχετικές συνταγές θα βρείτε στην κρητική κουζίνα.

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Γιαννη οι κολοκυθοανθοι κανουν κατι ντολμαδακια μουρλια, αλλα εμενα μ'αρεσουν και τα μικρα κολοκυθακια ή βραστα ή με το μοσχαρι κοκκινιστα.Νασαι καλα.

galifabee είπε...

Γιάννη καλώς όρισες στο τόπο σου σήμερα είδα μια συνταγή από τα Χανιά για ανθούς πανέ και μου άρεσε πολύ πρέπει να την δοκιμάσουμε όταν βγουν οι ανθοί.Στην Κουντούρα ένα καλοκαίρι που ήμουν σε μια ταβέρνα και ρώτησα που βρίσκουν τόσους ανθούς καθώς ήταν το σπεσιαλιτέ τους μου είπαν ότι υπάρχουν κολοκυθιές που κάνουν μόνο ανθούς και όχι κολοκύθια.

beelovers είπε...

εδω θα περιμένουμε να τα δούμε το καλοκαίρι

giannis kazanis είπε...

Ελευθερία για σου. Τρελαίνομαι για ντολμαδάκια, μα τους λυπούμε να τους μαζεύω γιατί θέλω να τους επισκέπτωνται οι μέλισσες.
Να είσαι καλά.
******
Αλέξανδρε καλώς σας βρήκα.
Υπάρχουν πολλές συνταγές που μπορούν να γίνουν τα κολοκυθάκια μα και οι ανθοί.
**************
Βασίλη μήν απελπίζεσαι και το καλοκαίρι είναι κοντά. Τώρα υπάρχουν πολύ καλλύτερα φυτά ανθισμένα για τις μέλισσες.
**************
Την καληνύχτα μου.

nikos είπε...

Οι κολοκυθανθοί τους τηγανίζεις αφού τους βουτήξεις σε χυλό από αλεύρι και ένα αυγό και είναι εκλεκτός μεζές.
Χαιρετώ.
.