Κυριακή, 15 Μαρτίου 2009

Ο ασφόδελος.Ανήκει στην οικογένεια των Λειλιϊδών (Liliaceae). Φυτρώνει σε ακαλλιέργητα μέρη και κατά μήκος των δρόμων. Τα φύλλα του είναι μακρόστενα, ταινιόμορφα και σαρκώδη. Το φυτό φέρει όλα τα φύλλα στη βάση του. Στο έδαφος υπάρχουν κόνδυλοι όπως οι πατάτες. Από την καρδιά των φύλλων βγαίνει κατά τα μέσα του Φλεβάρη με αρχές του Μάρτη, ένα στέλεχος που από την μέση και πάνω καταλήγει σ' ένα σύνολο με άνθη αρκετά εντυπωσιακά κωδωνοειδή – αστεροειδή, λεπτά με έξη πέταλα.Τα άνθη του περιέχουν νέκταρ και γύρη.
Είναι ένα αξιόλογο μελισσοκομικό φυτό. οι παλιοί μελισσοκόμοι χρησιμοποιούσαν τα ξηρά στελέχη του όταν έκαναν τις παραφυάδες στα πήλινα διψέλια. Έβρισκαν ίσια στελέχη τα έκαναν σταυρό και τα τοποθετούσαν μέσα στο διψέλι, έκοβαν την πίτα με γόνους μαζί με τις μέλισσες και την τοποθετούσαν μέσα στο διψέλι μετά το σταυρό. Ο σταυρός κρατούσε την πίτα όρθια και δεν έπεφτε. Πιο αναλυτικά: Έβαζαν πρώτα το σταυρό μετά την πίτα μετά δεύτερο σταυρό και ου το καθεξής.
Στα παιδικά μας χρόνια φτιάχναμε ανεμόμυλους με τα με τα ξηρά στελέχη του ασφόδελου και τους βάζαμε στα αλώνια και βλέπαμε την διεύθυνση που φυσούσε ο άνεμος.Κατά την μυθολογία αποτελούσε έμβλημα του θεού Διόνυσου. Οι Αρχαίοι Έλληνες το είχαν σαν σύμβολο πένθους και όπως αναφέρει ο Όμηρος στην «Οδύσσεια» έσπερναν τον ασφόδελο στους τάφους, γιατί νόμιζαν ότι οι ψυχές τρέφονταν με τους κονδύλους τους. Τα λουλούδια του αποτελούσαν πρότυπο λησμονιάς.

12 σχόλια:

alex είπε...

Μύλο θα φτιάξω ασφεντιλιά το χρόνο να γυρίσω ,στα παιδικά τα χρόνια μου να τον ναι σταματήσω.

ΑΝΘΙΜΟΣ-ANTHIMOS ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-SIGOUDIS -ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ -ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ-κιν: 0030-6937 47 53 57 είπε...

πολύ ενδιαφέρον!!!

nikos είπε...

Το πάλαι ποτέ πήρα μέλι από ασφόντηλο -μπουρτένι -τσαϊρίσι είναι άλλα ονόματα.
Λευκό και πολύ αρωματικό.
εξαίρετο.

Hayati İnal είπε...

Είμαστε, επίσης, αναμένεται

GRAINBOW είπε...

Ασπιδελας,Σφουρδουκλι,Ασκελα,Τουρκακι,Σφεντιλι

giannis kazanis είπε...

Γεια σου Αλέξανδρε
Τον ασφεντιλένιο μύλο σου τον έχω στελιωμένο,
να τον ξανοίγω να λυχνώ στ’ αλώνι το σπαρμένο.
Την καληνύχτα μου.

Άνθιμε γεια σου και σε ευχαριστώ.
Την καληνύχτα μου.

Γεια σου Νίκο.
Είναι ακριβώς έτσι όπως τα λες. Το έχω διαπιστώσει αρκετές φορές σε αυτή την ανθοφορία, μέλι δεν τρύγησα ποτέ, μα τα μελίσσια μυρίζουν υπέροχα.
Την καληνύχτα μου.

Γεια σου Hayati Inal
Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Την καληνύχτα μου.

Γεια σου GRAINBOW.
O ασφόδελος έχει πολλές ονομασίες που ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή. Εμείς εδώ τον ασφόδελο τον λέμε ασφεντηλιά.
Ασκέλα ή αθάνατο ή αθανατοκρομήδα ή κρεμμύδα ή ασκελοντούρα λέμε ένα άλλο φυτό που ανθίζει στις αρχές του Φθινοπώρου. Θα το βρεις σε παλαιότερες αναρτήσεις μου.
Την καληνύχτα μου.

Ανεστης Θ. Κετσετζιδης είπε...

Εύγε για την ωραία σου ανάρτηση.
Οι μαντινάδες σας είναι super!

giannis kazanis είπε...

Χαίρομαι Ανέστη που σου αρέσουν. Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Την καληνύχτα μου.

Ελευθερία είπε...

εια σου Γιαννη ασε εχουμε χαθει τελειως, μ-αρεσουν οι ασφοδελοι μου θυμιζει οταν τους βλεπω ελληνικη φυση .Απο μαντιναδα διεπρεψες π[αλι.Φιλια

giannis kazanis είπε...

Eλυθερία σε ευχαριστώ για την επίσκεψη, και τις ωραίες φωτογραφίες που μου έστειλες. Πιό πολύ μου άρεσε η μουσική.
Περνώ καθαργά από τον χώρο σου μα βιαστικός, λογω κούρασης. Είναι βλέπεις η εποχή που θέλουν φροντίδα τα μωρά μου.
Όσο για την μαντινάδα, ξέρεις, είναι στο αίμα μας.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Στα μέρη μου το λένε και Μπουρδένι.
Φέτος παρά τις πολλές βροχές και ενώ φαινόταν ορεξάτο κάτι το χάλασε[σαν μικρά καψίματα ένα έντομο έκανε τα φύλα του και το κεντρικό στέλεχος μαράθηκε στα περισσότερα φυτά].
Την καληνυχτιά μου.

İlhami Uyar είπε...

Dear Giannis Kazanis,thanks a lot to give and share valuable information,we learn new idea,new places,best wishes,all the best