Οι κυψέλες αποπεράτωσης είναι δυνατά μελίσσια με παρουσία βασίλισσας. Έργο τους είναι να φιλοξενήσουν και να εκθρέψουν τα αρχινημμένα βασιλοκύταρα που τους δώσαμε από τις κυψέλες έναρξης.
Για να φτιάξουμε μια κυψέλη αποπεράτωσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βρούμε την βασίλισσα να την περιορίσουμε στον εμβριοθάλαμο της κυψέλης χρησιμοποιώντας βασιλικό διάφραγμα. Ο εμβριοθάλαμος περιέχει σφραγισμένους γόνους, τροφές και την βασίλισσα. Ο όροφος περιέχει εκκολαπτόμενους γόνους, ανοικτούς γόνους και τροφές. Τα αρχινημμένα βασιλοκύταρα τα τοποθετούμε ανάμεσα στα πλαίσια με τον ανοικτό γόνο και στις τροφές ενώ παράλληλα τροφοδοτούμε με σιρόπι 1:1. Η κάθε κυψέλη αποπεράτωσης μπορεί να εκθρέψει κατά μέσο όρο 15 βασιλοκύταρα τα οποία μόλις τα σφραγίσουν οι μέλισσες μπορούμε να δώσουμε σε αυτήν άλλα 15. Μετά από δέκα ημέρες από την ημέρα που εμβολιάσαμε, τα βασιλοκύταρα είναι έτοιμα για να τα πάρουμε από την κυψέλη αποπεράτωσης και να δώσουμε από ένα σε κάθε κυψελίδιο σύζευξης, που έχομε φτιάξει από πριν.
Τα κυψελίδια σύζευξης είναι μικρά ορφανά μελίσσια (παραφυάδες)που σκοπό τους είναι να εκολαυθεί και να γονιμοποιηθεί η βασίλισσα. Αυτά τα επιθεωρούμε 8 μέρες μετά που θα εκολαυθεί η βασίλισσα. Σε περίπτωση που τα επιθεωρήσουμε νωρίτερα υπάρχει κίνδυνος να κοπεί η βασίλισσα από τις μέλισσες. Μετά την γονιμοποίηση των βασιλισσών τα κυψελίδια έχουν εκπληρώσει τον σκοπό τους. Οι γονιμοποιημένες βασίλισσες σημαδεύονται, τις βάζουμε σε κλουβάκια και τις εισάγουμε σε ορφανά μελίσσια.
Για το σημάδεμα των βασιλισσών χρησιμοποιούνται χρώματα μη τοξικά που στεγνώνουν αμέσως. Οι αποχρώσεις που χρησιμοποιούνται είναι οι πέντε παρακάτω σύμφωνα με τον διεθνή κώδικα χρωμάτων:
α) Τα έτη που λήγουν σε μηδέν και πέντε χρησιμοποιούμε το μπλε χρώμα
β) Τα έτη που λήγουν σε ένα και έξι χρησιμοποιούμε το άσπρο χρώμα
γ) Τα έτη που λήγουν σε δύο και επτά χρησιμοποιούμε το κίτρινο χρώμα
δ) Τα έτη που λήγουν σε τρία και οκτώ χρησιμοποιούμε το κόκκινο χρώμα
ε) Τα έτη πού λήγουν σε τέσσερα και εννέα χρησιμοποιούμε το πράσινο χρώμα.
Με το σημάδεμα των βασιλισσών μπορούμε να γνωρίζουμε την ηλικία τους, να τις εντοπίζουμε εύκολα μέσα στην κυψέλη, και να βλέπουμε τις τυχόν αλλαγές τους που γίνονται από τα μελίσσια μας.
Σε γενικές γραμμές αυτή είναι η μέθοδος του ξηρού εμβολιασμού η οποία εφαρμόζεται από πολλούς έμπειρους μελισσοκόμους.
1 σχόλιο:
Καλορίζικος κι΄από μένα και καλές αναρτήσεις.Μ΄αρέσει που τα κείμενά σου είναι λιτά και προσδιοριστικά, συνέχισε έτσι.
Φιλικά Αννα
Δημοσίευση σχολίου